نوموفوبیا یا ترس دور ماندن از گوشی همراه چیست؟
مجله آفُـــــــــــان: چشمانتان را چند لحظه ببندید و تصور کنید که باید یک روز کامل را بدون گوشی همراه خود بگذرانید. در خانه، سر کار، جشن و هیچ مکان دیگری به موبایلتان دسترسی ندارید. در این موقعیت چه حسی به شما دست میدهد؟ مضطرب میشوید یا چندان برایتان فرقی نمیکند؟ اگر حتی فکرش هم شما را آزار میدهد و به نظرتان زندگی بدون گوشی برایتان غیرممکن است، احتمالاً شما هم به نوموفوبیا مبتلا هستید.
«نوموفوبیا» (Nomophobia)، اختلالی است که با وابستگی به موبایل در ارتباط بوده آن را با نام «بی گوشی هراسی» نیز میشناسند و بعضی از علائم آن با اعتیاد به گوشی مشترک است. عرق، آشفتگی، بالا رفتن ضربان قلب، دستپاچگی، تغییر در جریان تنفس، افسردگی، وابستگی، تنهایی و پایین آمدن اعتماد به نفس از علائم این اختلال به شمار میروند. نوموفوبیا روز به روز در حال افزایش است و به خصوص در میان دانش آموزان و دانشجویان دیده میشود و تعدادی از آنها حتی هنگام دوش گرفتن هم موبایل را همراه با خود میبرند! بیشتر آنها ترجیح میدهند به جای زنگ زدن و صحبت با تلفن، به یکدیگر پیامک بفرستند و بعضی از بزرگسالان حاضرند انگشت کوچک خود را از دست بدهند اما گوشی همراهشان را نه!
فوبیا انواع گوناگونی دارد: ترس از ارتفاع، تاریکی، فضاهای بسته و خیلی موارد دیگر. در دنیای امروز، انسانها با فوبیاهای جدیدی روبهرو هستند که نوموفوبیا نیز یکی از آنها به حساب میآید. نوموفوبیا مخفف no-mobile phone phobia به معنی «ترس از نداشتن گوشی همراه» است که طی یک تحقیق در سال ۲۰۱۰ در کشور انگلیس ابداع شد. در این تحقیق، میزان استرس کاربران را مورد بررسی قرار دادند و نتیجه این بود که حدود ۵۳% از این افراد زمانی دچار استرس میشوند که موبایل خود را گم میکنند، شارژ باتری یا پولی آنها تمام میشود یا در منطقهای قرار دارند که تحت پوشش شبکه نیست. همچنین دریافتند که ۵۸% از مردان و ۴۷% از خانمها به نوموفوبیا دچار هستند و ۹% نیز وقتی گوشیشان خاموش باشد، استرس میگیرند. این تحقیق، میزان اضطراب حاصل از نوموفوبیا را با استرس روز عروسی یا رفتن به دندانپزشکی یکسان میدانست.

نوموفوبیا در میان جوانان بیشتر به چشم میخورد
این وضعیت در آمریکا بدتر هم شده است:
- ۶۵% از مردم هنگام خواب، گوشی همراهشان باید کنارشان باشد که این درصد در میان دانشجویان بیشتر است.
- یک فرد از هر ۵ نفر ترجیح میدهد یک هفته را بدون کفش رفت و آمد کند اما از موبایل خود دور نباشد.
- بیشتر از نیمی از مردم، هرگز گوشی خود را خاموش نمیکنند.
- میتوان گفت که ۶۶% از بزرگسالان به نوموفوبیا مبتلا هستند.
نکتهی قابل توجه راجع به این فوبیا این است که یک فرد عادی معمولاً گوشی خود را ۱۱۰ بار در روز چک میکند و این رقم در افراد مبتلا به نوموفوبیا به ۹۰۰ بار در روز میرسد!
برای حل این مشکل چه میتوان کرد؟
گوشیهای همراه، تبلت، کامپیوتر و به طور کل تکنولوژی میتواند زندگی را برای انسان آسانتر کند. اما در این میان باید یادتان باشد که تکنولوژی باید در خدمت انسان قرار بگیرد، نه اینکه جایگاه شما با آن عوض شده و کنترل خود را به دست فناوری بدهید و به عبارتی دیگر، شما تحت سلطهی آن دربیایید. برای درمان این اختلال به دنبال دارو نباشید؛ زیرا این مشکل ریشه در عادات شما و درونتان دارد. یکی از راههای خلاصی از نوموفوبیا این است که از موبایل خود فاصله بگیرید و برای مثال گوشی همراهتان را هنگام خواب، در ۴ یا ۵ متری از خود قرار بدهید. میدانیم که در این صورت باید صبح از جایتان بلند شوید و زنگ ساعت را خاموش کنید؛ اما این کار برای سلامتی خودتان بهتر است و پس از یک مدت خواهید دید که آرامش روحیتان بیشتر میشود.
همچنین میتوانید در طول روز، گوشی خود را مدتی کنار بگذارید و به جای آن رو در رو با اطرافیان خود صحبت کنید. اگر خودتان از عهدهی این کار برنمیآیید، از شخصی دیگر کمک بخواهید و گوشی خود را به او تحویل داده و بگویید در ساعتهای تعیین شده، آن را از شما دور نگه دارد. علاوه بر آن میتوانید یک دوربین عکاسی خریده و دیگر به بهانهی عکس گرفتن، از موبایل خود استفاده نکنید. همچنین به جای خواندن پستهای دیگران در فضای مجازی، کتاب مورد علاقهتان را تهیه و وقت خود را با آن پر کنید.
منبع: psychologytoday.com و steemit.com
ارسال دیدگاه